Breda Nieuws

Geschiedenis van Breda

Breda heeft een lange geschiedenis en staat nauw verbonden met de familie Nassau. In 1125 was er voor het eerst een vermelding van het bestaan van Breda. De naam Breda stond vermeld op een oorkonde van een schenking. In 1252 krijgt de stad officieel stadrechten. Direct wordt er in de nieuwe stad geïnvesteerd en in de 14e Eeuw worden er stadsmuren gebouwd om de stad te beschermen. Jan van Polanen is de architect van de stad. Hij besluit ook singles te graven en met water te vullen ter bescherming en op strategische punten houten wachtershuisjes te plaatsen. Breda groeit uit tot een echte Middeleeuwse stad dankzij Jan van Polanen.

Familie Nassau wordt eigenaar van Breda

Nadat Jan van Polanen lange tijd eigenaar was van Breda komt de stad in 1403 in handen van de familie Nassau. Johanna van Polanen trouwt namelijk met Engelbrecht I van Nassau en wordt de heer van Breda. Lange tijd is de stad in handen van de familie Nassau. In 1534 wordt een groot deel van de stad verwoest door een grote brand. Het stadhuis wordt hierbij ook verwoest en later weer herbouwt. De familie Nassau zorgt er wel voor dat de stad Breda uitgroeit tot een belangrijke stad voor de handel. De familie zorgt voor veel welvaart en blijft tot 1566 aan de macht. Breda is naast Leeuwarden de enige Nassaustad van Nederland. Van 1544 tot 1567 is Willem van Oranje aan de macht in Breda. Korte tijd wordt Breda onteigend door Gent, maar in 1576 weet Willem van Oranje de stad terug te veroveren. Dit houdt hij vol tot 1581 waarna de Spanjaarden de stad veroveren.

Breda wordt heroverd door Maurits van Oranje

In 1590 weet Maurits van Oranje een einde te maken aan de verovering van de Spanjaarden. Hij bedenkt een list genaamd Het turfschip van Breda. Schipper Adriaen van Bergen uit Leur brengt vrijwel dagelijks turf naar het kasteel van Breda. Maar doordat hij zo vaak komt wordt het nooit gecontroleerd. Hij maakt een deal met Maurits van Oranje op basis van het paard van Troje. In plaat van turf zit er dit keer een compleet leger in het schip. Rond middernacht komt het schip aan met 70 soldaten. 10.000 soldaten staan aan de poort en worden door de 70 soldaten binnengelaten. De stad wordt zo van binnenuit heroverd door Maurits van Oranje.

Breda groeit uit tot een rijke stad

Regelmatig wordt Breda nog in beslag genomen o.a. door de Engelsen en Fransen. In 1667 wordt zelfs de Vrede van Breda getekend. In het verdrag wordt er vrede met de Engelsen gesloten. Ondanks alle oorlogen groeit de stad uit tot een rijke stad vooral in de 19e Eeuw. Er is veel handel in de stad vanwege de ligging van Breda.

Tweede Wereldoorlog

Op 12 mei 1940 vallen de Duitsers Breda binnen en wordt de stad ingenomen door de Nazi’s. De inwoners waren geëvacueerd voordat de Duitsers de stad binnenvielen. Een aantal evacuées waren gevlucht naar Sint-Niklaas. 51 inwoners uit Breda kwamen hier op 17 mei om door bombardementen op de stad. Vanaf 8 augustus 1942 worden de joden geregistreerd en geëxporteerd naar concentratiekampen. Op 13 oktober 1944 zijn er bombardementen van de RAF waarbij 25 doden vallen. Op 29 oktober 1944 wordt de stad Breda officieel bevrijd. De stad wordt bevrijd door Poolse soldaten. In totaal zijn er 500 inwoners van Breda omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Comments are closed.