Breda Nieuws

Carnaval in Breda

Eén van de belangrijkste feesten in de stad Breda is Carnaval. Dit feest volgens katholiek gebruik wordt uitgebreid gevierd in het zuiden van Nederland. Tijdens deze periode krijgt Breda een nieuwe naam. De stad wordt omgedoopt tot Kielegat. Vier dagen lang is het één groot feest in de stad. In kroegen, maar ook op straat wordt er feest gevierd. Er is ook elk jaar een carnavalsoptocht met prachtige praalwagens die door de stad heen rijden. De inwoners van de stad ontvangen van tevoren ook een speciale krant genaamd de Kontklopper. In deze krant staat het laatste nieuws rond Carnaval en het programma van de komende dag.

Prins Carnaval krijgt de sleutel van de stad Breda

Op de eerste zaterdag van Carnaval is er een speciale ceremonie. De burgemeester van Breda geeft om exact 15:11 de sleutel van de stad aan Prins Carnaval. Vanaf dit moment is Carnaval officieel begonnen in Breda. Aan het einde van Carnaval wordt de sleutel weer teruggeven aan de burgemeester. Dit is traditioneel op dinsdagavond, waarmee er een einde komt aan vier dagen feest in de stad Breda.

Carnaval voor kinderen

Carnaval is niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen in. Breda. Op dinsdagmiddag is er bijvoorbeeld het Gulden Bal in het Chassé Theater. Daarnaast is er een grote poppenkast show op de Grote Markt Breda. De poppen worden elk jaar speciaal voor carnaval gemaakt. Aan het einde van de Carnaval worden de poppen traditioneel in brand gestoken op de Grote Markt.

Optocht op maandag

De Grote optocht in Breda is op maandag. Hierbij worden er meerdere praalwagens getoond door de carnavalsverenigingen van Breda. Inmiddels zijn er tientallen verenigingen die vaak een heel jaar werken aan de grote praalwagens. Er is jaarlijks een wedstrijd wie de mooiste praalwagen weet te maken. Op zondagmiddag is er overigens een kindercarnavalsoptocht. Basisschoolkinderen lopen verkleed in optocht door de straten van Breda.

Comments are closed.